Internetyhteyden jakaminen

Langaton verkko on ottanut aimo harppauksen eteenpäin siitä, mitä se alkuaikoina oli.

Ja miksipäs ei, onhan se aivan verraton keino liittää useita eri laitteita kuten läppäreitä, tabletteja ja kännyköitä saman reitittimen tarjoamaan verkkoon. Mutta aina langatonta verkkoa ei ole mahdollista käyttää.

Yhteyden pystyy myös jakamaan toisesta koneesta ja eri käyttöliittymillä on hieman erilaiset tavat tehdä se, mutta käyn tässä läpi kuinka yhteyden voi jakaa Windows XP:ssä. On huomattava se, että jotta yhteys voidaan jakaa, on käytettävä kahta verkkosovitinta. Toinen on esim. verkkosovitin kotiverkolle ja toinen internetyhteydelle eli vaikkapa modeemille. Jakamisen ottaminen käyttöön aloitetaan napsauttamalla Käynnistä-valikko, sieltä Ohjauspaneeli ja kaksoisnapauttamalla Verkkoyhteydet-kuvaketta päästään käsiksi hallitsemaan lähiverkko- tai puhelinverkkoyhteyttä. Seuraavaksi valitset näistä oikean yhteyden eli tämän Internet-yhteyden ja kohdasta Verkkotehtävät valitset Muuta yhteyden asetuksia. Nyt pitäisi näkyä kohta, jossa on Lisäasetukset välilehti ja siellä valintaruutu, jossa sallitaan muiden verkkoa käyttävien muodostaa yhteys Internetiin tämän koneen kautta. Tagaat tämän valintaruudun.

Huomaa, että jos käyttämäsi yhteys on puhelinverkkoyhteys ja haluat luoda yhteyden automaattisesti, niin valintaruutu on aktivoitu, jossa yhteydenmuodostaminen sallitaan.

Jos taas sallit muiden käyttäjien ottaa Internet-yhteyden jakaminen käyttöön tai poistaa käytöstä, niin valintaruutu Salli muiden verkon käyttäjien hallita jaettua Internet-yhteyttä tai poistaa se käytöstä-on oltava aktiivisena.

Tämän jälkeen valitset Internet-yhteyden jakaminen-kohdasta Kotiverkkoyhteys-kohdasta yhteyden joka mahdollistaa yhteyden jakamisen jakajan ja jaettavien kesken.

Muitakin keinoja siis verkon jakamiseen on ja niistä löytyy kyllä informaatiota vaikkapa googlettamalla. Internet-yhteyden pystyy myös jakamaan omasta älypuhelimesta, mikäli siinä on jonkinlainen datapaketti. Se on erityisen kätevää ollessa jossakin Wi-Fin kantoalueen ulottumattomissa ja myös edullistakin, mikäli puhelimen datapaketti on muotoa unlimited. Helpoiten se tapahtuu etsittäessä puhelimen asetuksista kohta Internet-jakaminen ja aktivoimalla tämä. Se antaa käyttöön verkon nimen, jonka voit muuttaa haluamaksesi sekä salasanan, jonka voit myös muuttaa helpommin muistettavaksi. Näet myös puhelimestasi montako verkkovierasta liittymääsi käyttää. Esim läppärillä tämä puhelimen tarjoama verkkoyhteys näkyy kohdassa verkkoyhteydet ja kirjautuminen sisälle tapahtuu samalla tavalla kuin käyttäisit wi-fiäkin.